fredag 23 oktober 2020

Lite smått och gott i matematiken

Stationstorsdagen blev istället en "smått och gott"-lektion, utifrån önskemål som kommit upp under fokusgruppsintervjuer kring matematik. Istället för att arbeta vid samtliga stationer och prova alla saker, så kunde eleverna välja aktiviteter utifrån en lista på tavlan. Det gick även att komma med egna förslag om det hade med matematik att göra.


Ett populärt inslag var att bygga med mönsterbitarna som vi inte gjort på länge.



Och alla ville få sina bidrag fotograferade innan de förstördes.


Några valde att bygga höga tal med Bankenmateriallet från montessorimaterialet.




100-plattan var också ett populärt val.








Pärlorna är användbara till mycket för att konkret se hur mycket det är.



Ett nytt favoritmoment är tusenrullen! Det är helt enkelt en remsa, där eleven uppifrån börjar skriva talet 1 och fortsätter 2, 3, 4, 5, 6 osv Det är viktigt att det blir en siffra i varje ruta under varandra och att siffran skrivs längst ut till höger (entalsraden). När eleven kommer till talet 10, ska talen skrivas i två olika rutor, alltså entalsrad och tiotalsrad. När remsan är slut, så påbörjas en ny remsa och eleven fortsätter med remsor tills man nått talet 1000, då alla fyra positionerna behövs. Remsorna tejpas ihop efterhand och rullas ihop till en rulle eftersom den annars blir alldeles för lång. Eleverna älskar denna uppgift och är väldigt stolta över sitt arbete. Dessutom är det ett utmärkt sätt att i ett sammanhang som är roligt dessutom träna på att skriva siffrorna rätt och på rätt håll, eftersom det är viktigt att det skrivs rätt anars får man sudda ut.




En elev började att räkna hur många pärlor det var i tusenkuben!




2 kommentarer:

  1. Att arbeta med kastanjer (tror jag att du hade) är på sikt bätre än kuber,plattor, stavar och småkuber, eftersom det blir enklare att komma fram till decimaltal; se symmetrin i talsystemet och förstå potensskrivning. Jag förstår ändå att du väljer Montessorimaterialet och jag tycker att du gör ett fantastiskt arbete, alla plan, men jag vill ändå förklara mig. /Ulla

    SvaraRadera