fredag 23 oktober 2020

"Att bli lyssnad till"

Artikel 12 ur Barnkonventionen: 

"Barn har rätt att föra sin egen talan, att bli tagna på allvar och bli lyssnade på. Artikeln betonar deltagande och inflytande för barn och kan sägas vara barnkonventionens demokratidel. Barn ges möjlighet att ha inflytande i frågor som rör dem. Barn har ingen skyldighet att ha eller bilda en egen uppfattning och ingen kan tvinga ett barn att avslöja sina tankar eller åsikter, men det får inte finnas hinder för barnet att uttrycka dem." www.bris.se

Artikel 12 och rätten att bli lyssnad till använde vi som utgångspunkt under elevens val-dagen. Det är viktigt att vi i skolan lyssnar till vad barnen har att berätta och vad de tycker, men det är ibland svårt att få till dessa stunder där alla kan göra sin röst hörd om vad man egentligen tycker.

Våra årskurs 1-elever fick i uppdrag att fundera ut olika platser på skolan som beskrev och representerade olika känslor eller tankar. För att lyssna och synliggöra barns tankar, fick eleverna i uppgift att hitta platser på skolan som stämde in med nedanstående punkter.




För att varje barn skulle synliggöra just sina tankar, skulle eleven dokumentera varje plats med ett fotografi från platsen, som togs med deras Ipad. Ett fotografi från varje plats, alltså sammanlagt 7 fotografier.


Några valde att fotografera dessa platser som de roligaste och vackraste.




Tråkigaste platsen för en elev.



Stökigaste platsen för en annan.



Efter höstlovet ska vi fortsätta att arbeta med elevernas egna fotografier och låta dem presentera och berätta om dem. Detta är ett sätt att synliggöra varje elevs egna tankar och låta varje elev bli lyssnad till.

Vi har fortsatt med "rätten att bli lyssnad till", då de elever som fått medgivande från vårdnadshavare och visat eget intresse, deltagit i fokusgruppintervjuer till en rapport kring matematikundervisning. Att ta sig tid och ge utrymme för barn att berätta hur de tycker och tänker ger barnen en känsla av att de kan vara med och påverka på riktigt och att deras åsikter är viktiga. Tack alla barn som ville ställa upp och föräldrar som lämnade medgivande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar