Idag var det dags att säga hejdå till sin lärkompis, som funnits där bredvid sedan skolstarten i augusti. Nya lärpar och nya hemgrupper väntar efter höstlovet. Eftersom det var lite Halloweenmys på skolan denna sista dag före lovet, så fick tackbrevet bli i den andan, med en Halloweenram.
I bloggen Bladins ädelstenar får ni möjlighet att följa våra elever i årskurs 1. Här kommer vi att berätta om hur vi arbetar med kooperativt lärande, men även om annat vi arbetar med i skolan. Följ arbetet med våra samarbetande klassrum! Vår klassblogg ska vara med oss från förskoleklass till år 3, så häng med oss på vår resa att lära oss ny kunskap och skaffa oss goda samarbetsfärdigheter.
fredag 23 oktober 2020
"Hejdå lärkompis"
Lite smått och gott i matematiken
Stationstorsdagen blev istället en "smått och gott"-lektion, utifrån önskemål som kommit upp under fokusgruppsintervjuer kring matematik. Istället för att arbeta vid samtliga stationer och prova alla saker, så kunde eleverna välja aktiviteter utifrån en lista på tavlan. Det gick även att komma med egna förslag om det hade med matematik att göra.
Lördagsgodis
Hur är en vän?
Elevens val-dagen med tema demokrati och värdegrund fortsatte med att vi tittade på en film om vänskap och diskuterade hur en bra vän är. Vi utgick ifrån Y-kortet där ögat, örat och hjärtat finns representerat.
"Att bli lyssnad till"
Artikel 12 ur Barnkonventionen:
"Barn har rätt att föra sin egen talan, att bli tagna på allvar och bli lyssnade på. Artikeln betonar deltagande och inflytande för barn och kan sägas vara barnkonventionens demokratidel. Barn ges möjlighet att ha inflytande i frågor som rör dem. Barn har ingen skyldighet att ha eller bilda en egen uppfattning och ingen kan tvinga ett barn att avslöja sina tankar eller åsikter, men det får inte finnas hinder för barnet att uttrycka dem." www.bris.se
Artikel 12 och rätten att bli lyssnad till använde vi som utgångspunkt under elevens val-dagen. Det är viktigt att vi i skolan lyssnar till vad barnen har att berätta och vad de tycker, men det är ibland svårt att få till dessa stunder där alla kan göra sin röst hörd om vad man egentligen tycker.
Våra årskurs 1-elever fick i uppdrag att fundera ut olika platser på skolan som beskrev och representerade olika känslor eller tankar. För att lyssna och synliggöra barns tankar, fick eleverna i uppgift att hitta platser på skolan som stämde in med nedanstående punkter.