söndag 17 januari 2021

Isfågelns ägg

 “En gång om året kommer isfågeln flygande hit för att lägga sina ägg. Den är mycket skygg och blyg, så ingen har sett den på nära håll. Men vet ni, i morse när jag skulle hämta tidningen så hittade jag isfågelns ägg i trädgården.” 

Själv har jag aldrig sett fågeln, utan hittade bara äggen, men några av eleverna trodde att de faktiskt sett fågeln. Flera elever hade också skymtat att det nog fanns ägg i deras trädgård också!

Isäggen fick följa med till skolan för att bli undersökta av alla våra sinnen och använda till enkla undersökningar. Vi diskuterade hur isfågeln kunde se ut och fick många olika bilder i våra huvuden.


Vi gjorde naturvetenskapliga undersökningar av isäggen. Vi kände, luktade, smakade, tittade noga och lyssnade. Eftersom det var experiment och kemi, så var självklart Kemidraken Berta med! Hon fick också vara med på undersökningarna.









Våra kompisar Vattna Vattenmolekyl och Valle Vattendroppe var också med såklart!


Eftersom vi gjorde en naturvetenskaplig undersökning, så skrev vi också i vår laborationsrapport.



Vi skrev hypoteser om vad vi trodde skulle hända när vi hällde på salt.






Vi skrev också en hypotes om vad vi trodde skulle hända när vi hällde på karamellfärg. Därefter testade vi och såg om hypotesen stämde eller om resultatet blev något helt annat.


Vi tittade och följde noggrant!


Så vackert det blev!












Men vad händer? Vart tar det vägen?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar