onsdag 16 december 2020

Sista mattelektionen före jul

Idag var det dags för sista mattelektionen för terminen och det gjorde vi i form av en "Tomteluvstävling". Eleverna tävlade i sina hemgrupper, samtidigt som vi repeterade en del av det matematikinnehåll vi arbetet med under terminen. Uppgiften gick ut på att gruppen skulle komma överens om ett svar till matteuppgiften som gavs. Det gemensamt överenskomna svaret skulle skrivas ner på en liten whiteboardtavla som sedan hölls upp. Om gruppen kommit fram till ett bra svar, så fick gruppen "en tomteluva". 

Första repetitionen blev att snabbt kunna se hur många fingrar som visades upp och detta genomfördes fyra gånger. I detta fallet visades först 6 fingra upp, sedan, fyra, följt av 5 och sist 2.


Nästa uppgift var också snabbtitt av antalet fingrar, men nu skulle gruppen skriva tal som kom före och efter, alternativt två fler eller tre färre etc 



Uppdelning av tal har varit en stor del av innehållet under terminen och några uppgifter handlade om att dela upp ett tal på några olika sätt t.ex talet 10.



En annan uppgift var att skriva en uppgift som är 10. Endast fantasin som satte gränserna.




Snäckor och kottar har varit ingången när vi arbetat med positionssystemet. Eleverna vet nu också att mina magneter symboliserar samma sak. Eleverna skulle skriva talet som jag byggt med magneter.





Följt av tal som innehåller 0:or.





Hur fyller vi på talet 211, så att vi har 542?


Vi repeterade lektionen då vi tog in alla våra skor. Hur många elever räcker 8 skor till?



Begreppen hälften och dubbelt som eleverna stött på i bedömningsstödet följdes upp med uppgifter.








Vilka fantastiska elever vi hade. Alla grupper fick max antal tomteluvor som delades ut. Tillsammans kan vi mycket och alla turades om med att skriva och hålla upp whiteboardtavlan. Eleverna stöttade varandra genom att se till att alla var delaktiga i att klura ut svaren, så att inte någon bara sa svaret snabbt rakt ut i luften eller lutade sig tillbaka och lät andra säga svaret. Mycket fint samarbete bland våra fina ettor! Härligt att se.














1 kommentar: