torsdag 10 december 2020

Nobeldag med Bertas Superblandning

Idag uppmärksammade eleverna o årskurs 1 Nobeldagen bland annat genom att göra experimentet Bertas Superblandning. Vi träffade Kemidraken Berta i tisdags och läste sagan om henne så att vi fick veta lite mer om henne. Bland annat fick vi veta vilken som var hennes favoritmat och vad hon behövde för att kunna spruta eld.


Idag testade vi att blanda ihop all hennes favoritmat som olja, vatten, sirap, russin, äpple, stearin, spik och riskaka. Eleverna arbetade i sina hemgrupper med experimentet och alla fick tydliga uppgifter att genomföra, så att samarbetet skulle fungera bra. Den första uppgiften var att hälla olja i mätglaset.Därefter hälldes vatten med grön karamellfärg i och vad hände då? Vi tittade och utforskade noggrant.Så märkligt att vattnet och oljan bytte plats, eller?Drakar älskar sirap, så nästa ingrediens blev att hälla i sirap. Trots att sirapen hälldes i som den tredje ingrediensen, så hamnade den underst. Det blev många och spännande diskussioner.


Stearinet kom näst på tur och var hamnade det? Jo, ovanpå vattnet, men under oljan.Äpplebiten hamnade ovanpå oljan och likaså riskakan.Spiken var den som hamnade längst ner på botten, medan russinen lade sig mellan sirapen och vattnet. Mycket spännande!

 

Kemidraken Bera följde vårt arbete och kontrollerade hur vi arbetade, hur det gick och vilka resultat det blev!Så här bubbligt och fint blev det när vi avslutade med att hälla i lite glitter och en brustablett.Hejdå säger Berta för denna gången, vi ses snart igen!2 kommentarer:

  1. Det här var ett riktigt uppskattat experiment! Fick det återberättat i detalj.

    SvaraRadera