Fredag och temadag. Vi har fortsatt vårt höstentema med att träna på att bemöta varandra positivt. Förra fredagen fick eleverna ta fram sitt fotografi av det löv de valt att fotografera. Enligt "Austins butterfly" skulle vi använda våra "forskarögon" för att titta på alla detaljer, rita av, ge varandra kamratrespons och förbättra bilden. Detta fortsatte vi med idag. Vi gick igenom vår lärandematris till temat igen för att veta vad vi ska kunna och hur vi kan ta oss vidare till nästa nivå.
I bloggen Bladins ädelstenar får ni möjlighet att följa våra elever i årskurs 1. Här kommer vi att berätta om hur vi arbetar med kooperativt lärande, men även om annat vi arbetar med i skolan. Följ arbetet med våra samarbetande klassrum! Vår klassblogg ska vara med oss från förskoleklass till år 3, så häng med oss på vår resa att lära oss ny kunskap och skaffa oss goda samarbetsfärdigheter.
fredag 25 september 2020
Tema Hösten och Bemöta varandra positivt
Vad rimmar?
Idag har årskurs 1 arbetat med rimord. Som warm-up fick alla elever ett kort med ett ord och tillhörande bild på. Uppdraget var att lugnt gå runt i klassrummet och hitta den person vars ord rimmade på ens eget. Vilka hör ihop?
torsdag 24 september 2020
Dela upp tal, större än, mindre än och skriva siffror
I veckans stationer blev det repetition av att dela upp talen 8 och 9, samt tecknen för större än och mindre än. Det blev också en station där eleverna tränade på att skriva siffrorna rätt, då många önskat sig det som ett utvecklingsmål under utvecklingssamtalen.
Vid repetitionen av tecknen för större än och mindre kunde eleverna välja mellan olika svårighetsgrader utifrån vad som passade dem bäst.
Större än och mindre än med hjälp av snäckor
Vi behövde lite fler snäckor den här gången, så vi fick gå över till att använda utklippta snäckor i olika storlekar för att kunna räkna med olika positioner. Vi gjorde övningar tillsammans där vi skulle jämföra var det fanns mest för att kunna sätta ut rätt tecken mellan mängderna. Tecknen för större än och mindre än repeterades.
onsdag 23 september 2020
Summan är 9. Vilka kort har jag?
Vi brukar starta upp matematiklektionerna med en kort övning för att komma igång med vårt tänkande och för att få igång lust och engagemang. Den senaste tiden har vi fått en ny favorit, där min kortlek med stora kort kommer väl till pass. Jag brukade ofta göra denna övning förr, men nu är den tillbaka igen!
Vi gör denna övning i våra hemgrupper, där alla elever känner att de kan vara "en i gänget" och få hjälp och stöd även om man tycker det är svårt. De som tycker det är lättare får möjlighet att förklara, berätta och bli viktig för någon annan i gruppen.