fredag 4 oktober 2019

"Det känns som att man kommer att gilla den personen!"

Den här veckan var det dags att träna på en ny samarbetsförmåga, ett nytt socialt mål. Ibland hör vi att eleverna säger saker till varandra som inte är så trevliga och snälla, eller att man säger saker lite argt till varandra. Vi kände att det var dags att träna på hur man "bemöter varandra positivt". Att bemöta varandra positivt är svåra ord för en sexåring och eleverna fick fundera över vad orden skulle kunna betyda. Någon visste att positivt och negativt var motsatser, men inte riktigt vad de betydde. En annan tänkte att bemöta borde ha med möte att göra. Vi diskuterade tillsammans vad orden kunde betyda, men började inte med att förtydliga det på T-kortet ännu.

Istället började vi med en kooperativ övning, där lärparet tillsammans skulle måla en bild, där bara en penna fick användas i taget. Strukturen heter "Kloka penna". Den ena personen i lärparet bestämde vilket fält på bilden som skulle målas och i vilken färg den skulle vara. Den andra personen skulle skulle tacka för valet av färg och fält och måla det. Den första personen i sin tur skulle ge positiva kommentarer till det som målades. När ett fält var klart, bytte de roller så att det var nästa persons tur att välja fält och färg och den andras tur att måla. Läraren gick runt och observerade och lyssnade till positiva kommentarer. 



Kommentarer som hördes i klassrummet var bland annat:
Vad bra du är!
Vad fint du gör!
Tack!
Oh, vad fint!
Det är okej att du rutade utanför!
Vad noga du ritar!
Så bra du koncentrerar dig när du målar!


Stämningen i rummet var så lugn och positiv, och endast glada leenden syntes hos allihop. Efteråt pratade vi om vilka kommentarer som hade sagt och jag berättade vad jag hört. Vi fortsatte med att prata om hur det kändes att höra dessa positiva kommentarer och alla höll med om att det kändes mycket bra i hjärtat. En elev sammanfattade det hela med hur det känns att få en trevlig kommentar  "Det känns som att man kommer att gilla den personen"! Tänk vad några snälla ord kan göra!


Efter denna övning blev det lite lättare att förtydliga samarbetsförmågan "Bemöta varandra positivt" på T-kortet. Hur ser det ut och hur låter det när vi bemöter varandra positivt? Våra tre grupper kom fram till att det låter så här och ser ut så här:


Nu ska vi träna vidare på målet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar