fredag 30 april 2021

Maskrosens livscykel och det slutna kretsloppet

 Idag har vi fortsatt att arbeta med blommans delar och växtens livscykel inriktat framför allt på maskrosens livscykel. Vi startade med en genomgång av blommans olika delar och hur en livscykel fungerar och kan se ut.


Dagens huvudaktivitet och samarbetsövning handlade om att klippa ut 4 olika bilder ur maskrosens livscykel för att därefter prata sig samman och diskutera i vilken ordning bilderna kommer. Gruppen skulle samarbeta och se till att alla var delaktiga i uppgiften. Ett stort engagemang och fokus infann sig i båda grupperna.




Det var spännande att lyssna på diskussionerna som fördes i grupperna om varför de tyckte att bilderna skulle vara i en viss ordning. Speciellt intressant i var det i de grupper där inte alla var överens och det krävdes en argumentation för sitt val.


När grupperna var överens om hur bilderna skulle ligga, så fick grupperna gå på "sightseeing" och titta på de andra gruppernas förslag. Grupperna gick strukturerat från bord till bord för att se hur de andra grupperna lagt sina bilder och se om man eventuellt ville ändra sin egen ordning efteråt.








När grupperna kom tillbaka till sin plats fanns det möjlighet att tänka om och ändra på bildernas ordning. Några valde att göra det, men de flesta stod fast vid sitt ursprungliga förslag. Så här kunde det se ut:


Jämförde därefter vi med riktiga maskrosor!

Avslutningsvis gjorde vi ett slutet kretslopp, där vi först lade i jord och lecakulor och därefter stoppade ner maskrosfrön och planterade några gröna växter. Slutligen vattnades jorden och växterna och loket sattes på. Nu ska det slutna kretsloppet klara sig helt själv utan att vi behöver hjälpa till! Det ska bli spännande att följa. :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar