måndag 11 maj 2020

Matematik med programmering

Denna vecka har vi har arbetat med matematik och programmering. Hemgrupperna fick i uppgift att tillsammans programmera en Bluebot för att ta sig till en vald ruta med en siffra eller en symbol. Varje elev har en geometrisk form på den plats de sitter vid på sitt bord och den formen bestämde vilken uppgift eleven skulle starta med. 

Sociala mål:
Turas om och lyssna på varandra

Kunskapsmål:
Alla i gruppen har provat att förflytta blueboten, skriva kod och programmera blueboten.



Eleverna hade varsin uppgift att ta ansvar för under en runda och den geometrsiak formen bestämde vilken uppgift som eleven skulle ha under den första omgången. Därefter bytte gruppmedlemmarna uppgift, så att alla i gruppen hade provat alla uppgifter.

Uppgiften var uppdelad i 4 ansvarsområden. En person hade ansvar för att völja vilken ruta blueboten skulle förflytta sig till. Dena andra personen bestämde vilken väg blueboten skulle gå, samt att förflytta den förhand, ett steg i taget, så att den tredje personen kunde skriva upp vilka steg blueboten tog med programmeringskod. Den fjärde personen tryckte därefter in koden på blueboten och tryckte på Go, så att Blueboten kunde gå banan och förhoppningsvis komma till den förutbestämda rutan.

Banan såg ut enligt bilden nedan. Blueboten startade vid pilen och skulle ta sig till vald ruta.



När vi skulle skriva programmeringsspråket använde vi oss av fyra olika pilar beroende på hur Blueboten skulle gå. 


Eleverna arbetade fyra och fyra i sina hemgrupper. Banan var förlagd till golvet, så att inte Blueboten kunde trilla ner från ett bord. Barnen satt runt om.



Medan en elev hade hand om hur Bluebot skulle förflytta sig, skrev en annan elev ner hur den skulle gå med programmeringskod. 
En pil uppåt= ett steg framåt
En pil nedåt= ett steg bakåt
Pil åt höger= vänd åt höger
Pil åt vänster=vänd åt vänster



När koden var skriver, programmerades Bluebot och den kunde börja röra sig.


Eleverna programmerade även hela mattetal, så att Bluebot gick till samtliga tecken i uppgiften t.ex. 5-2=3




Programmeringsspråket skrivs uppifrån och ner.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar