måndag 2 mars 2020

Tillsammans kan vi!

Ny matematikvecka och nya matematikstationer! Borden är förberedda och väntar på att eleverna ska komma in. Målen för veckan är att arbeta med talen 7 och 8, men vi tränar på andra områden också. 

Eleverna genomför uppgifterna vid stationerna antingen tillsammans med sin lärkompis eller tillsammans med hela hemgruppen. För att klara samarbetet tränar eleverna på att turas om, lyssna på varandra, delta aktivt och att bemöta varandra positivt. Det vi fokuserar mest på och utvärderar under arbetets gång och efteråt är hur det gått att "Turas om", eftersom det är vårt sociala mål för veckan.



Station: "8-bordet"

 Vid detta bord arbetar två lärpar samtidigt. Det ena lärparet arbetar med att bygga talet 8 med olika talblock och skriva det som byggs. Den ena bygger och den andra skriver.

På andra sidan bordet (under duken) spelar lärparet Kims lek. Under duken ligger 8 olika saker som eleverna tittar på. En i paret tar undan en sak och den andra ska lista ut vad som saknas. därefter turas de om.






Station: "7-bordet"
Vid sjubordet arbetar också två lärpar. Vid ena sidan delas sju kuber upp på olika sätt och "översätts" därefter till mattetal som skrivs. Om eleven bygger på 7-bordet, så bygger man på 7-bordet och tvärtom.

Vid motsatt sida av bordet arbetar lärparet med "Finn sju fel"









Station: Triangeln
Hemgruppen arbetar tillsammans med att räkna ihop de små trianglarna, så att de fyller hela den stora triangeln. Addition 0-10.








Station: Cuisenairestavar och snabbtitt
Lärparsstation där lärparet på ena sidan bygger trappan och "mattor" med hjälp av cuisenairestavar. På andra sidan används kort med två tal från tärningen. En i lärparet visar snabbt upp ett kort för sin lärkompis. Lärkompisen ska försöka uppfatta vilka två tal som fanns på kortet och säga talen. Därefter får kompisen kortet för att räkna ut hur mycket talen blir tillsammans. De turas därefter åt.










Station: 100-tavlan
Hemgruppen bygger tillsammans 100-tavlan genom att sätta magnetsiffrorna från 1-100 på rätt ställe.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar