fredag 7 maj 2021

Fjärilens livscykel

Efter de senaste veckornas temaarbete om växtens livscykel, så var det nu dags att gå över till djurens livscykel och denna gång fjärilens livscykel. Målet var att titta på fjärilens olika faser och träna begreppen ägg, larv, puppa och fjäril.

Vi började med att se en powerpoint om fjärilens utveckling och pratade kring den. Därefter satte vi upp fjärilens utveckling på tavlan med magnetbilder och sjöng Mora Träsks sång Fjäril.

https://www.youtube.com/watch?v=J4MactaPEL8



Vi hade även små figurer av fjärilens faser som vi kunde titta och känna på.


Därefter var det dags för eleverna att göra fjärilens olika faser med ris och olika sorters pasta. Det passar fantastiskt bra! Eleverna fick klippa ut varsitt löv där de fyra faserna skulle presenteras i rätt ordning. Första fasen äggen, representerades av ris som klistrades på, larven fick visas genom skruvmakaroner, puppan genom gnocchi och den färdiga fjärilen av fjärilsmakaroner. Så läckra de blev! Och efter lektionen kunde alla elever namnge dessa fyra faser i fjärilens livscykel.






De elever som blev färdiga hann även börja läsa och måla om fjärilens livscykel och titta i några böcker. Vi fortsätter nästa vecka!












1 kommentar:

  1. Vet du att fjärilar övervintrar i alla de olika stadierna, men att det är olika beroende på vilken fjäril det är.

    SvaraRadera